субота, 8 квітня 2017 р.

Вчимося правильно казати "НІ" дитині






Потрібно щоб вимоги до дисципліни були зрозумілими дитині. 

Погодьтеся, одна справа сказати:
- Не смій підходити до озера!
І зовсім інше - пояснити дитині, чому цього робити не можна. Звичайно, гарантувати, що після наших пояснень дитина ні за що не стане топтатися по березі, ніхто не зможе. Однак заборона буде сприйнята дитиною більш лояльно, і ймовірність того, що заборона буде порушена, значно зменшиться.

Звичайно, мотивувати можна тільки ті заборони, які дійсно необхідні. Якщо ми самі не можемо пояснити дитині, чому ж ми забороняємо йому щось робити, то варто задуматися, а чи треба взагалі це забороняти.
Зрозуміло, що іноді простіше сказати «ні», ніж дозволити «на свою голову» і з тривогою спостерігати, як би чого він знову не накоїв. Отже, заборони повинні бути розумними і мотивованими.

Заборон не повинно бути занадто багато. Коли на кожному кроці «не можна», дитина втрачає впевненість, її ініціатива сковується, а в душі росте протест, який рано чи пізно виплеснеться назовні. Коли гайки занадто сильно затягують, різьбу можна просто зірвати. Тому ще одне правило: заборон не повинно бути занадто багато.

Крім того, заборона повинні підтримувати всі члени сім'ї.
Тобто якщо тато сказав «не можна», то було б непогано, щоб його підтримала і мама, а також і дідусь з бабусею. Тоді заборона дійсно спрацює, причому прийнятий він буде всіма членами сім'ї як належне. Якщо ж єдності в родині немає, дитина зможе грати на розбіжностях дорослих, і вже про якусь дисципліну в цьому випадку говорити несерйозно.

Якщо заборона непринципова, краще обговорювати її наодинці, без участі дитини. При дитині ж відносини з'ясовувати не варто, а ось підтримати рішення чоловіка (дружини) не завадить.

За матеріалами сайту http://dytpsyholog.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар